08 september 2022

7 tips voor een ontdekkingstocht in Westerwolde

Verhalen over Fryslân & Groningen

Westerwolde is een prachtig gebied van mysterieuze bossen, eeuwenoude boerderijen en bijzondere vestingen en verdedigingswerken. Wil je op ontdekkingstocht door dit gebied? Dan helpen we je graag op weg met 7 must-see locaties! De toeristische hotspots slaan we even over, maar zetten juist de wat onbekendere plekken in de spotlights. Perfect voor een dagje uit!

1. Terug in de tijd in Ter Borg

Wandel door het natuurgebied Ter Borg en ontdek hoe Westerwolde er duizenden jaren geleden heeft uitgezien. Extra tip: in augustus bloeit de heide! Na afloop eet je in Sellingen een lekker taartje in Gon’s theetoen en bezoek je, als je meer wilt weten over het gebied, de Oude Stelmakerij. En als je dan toch in Sellingen bent: neem ook zeker een kijkje bij het theater van de natuur.

 

2. Poffert, antiek en natuur in het Dal van de Ruiten Aa

Smeerling bestaat eigenlijk maar uit één straat, maar dan wel met maar liefst acht (zeldzame) Westerwoldse boerderijen. Je kunt er versgebakken poffert eten bij de Gasterij Natuurlijk Smeerling en schat zoeken bij Smeerling Antiek. Je kunt vanaf hier ook het wonderschone Dal van de Ruiten Aa ontdekken. Beklim bijvoorbeeld de uitkijktoren in Ter Wupping of laat de kronkelende fiets- en wandelpaadjes je langs het Metbroekbos en het Lieftinghsbroekbos voeren. Het Lieftinghsbroekbos is trouwens één van de oudste bossen van Nederland!

 

3. Op (ganzen)pad in Vriescheloo

Vriescheloo is een dorp met pit en dat merk je! Bewonder de kleurrijke dorpsschooltuin, ga op zoek naar het unieke bostheater en ga op pad door het nabijgelegen natuurgebied De Gaast. Mis vooral molen De Korenbloem niet: de enthousiaste molenaar vertelt je graag van alles over het dorp en de molenwinkel staat vol heerlijke lokale producten. Heb je kleinere kinderen? Dan is het Ganzenpad een aanrader!

 

4. Binnen de wallen van Oudeschans

Westerwolde is een grensland. Dat zie je bijvoorbeeld aan de douanehuisjes, de grenspalen en ook aan de verdedigingswerken die overal in het landschap te vinden zijn. Het vestingdorpje Bourtange is daar een prachtig voorbeeld van. Houd je niet zo van de drukte? Bezoek dan het vestingdorpje Oudeschans: een stuk minder toeristisch, maar zeker niet minder mooi. Het Vestingmuseum vertelt je alles over de geschiedenis van het dorp. Bovendien kun je naar concerten in het Garnizoenskerkje, wandelen over oude vestingwallen én heerlijk eten bij restaurant De Piekenier.

 

5. Lopen over De Linie

Iets buiten Bourtange, aan de Duitse grens, ligt het stille natuurgebied De Linie. De naam verklapt al veel: hier vind je allerlei oude verdedigingslinies, zoals een redoute en de plaatsen waar ooit de bastions stonden. Niet te missen is de 637 meter lange liniedijk. Vroeger werd hier veel gesmokkeld, nu lopen er enkel nog prachtige Konikpaarden. Op één van de dijkjes staat een grenspaal uit 1764. Daar kun je met één been in Nederland en één been in Duitsland staan.

 

6. Griezelige geschiedenis bij de Giezelbaarg

In Wedde zetelde ooit de baas van het gebied. Hij werd de ‘Drost van Westerwolde’ genoemd. Zijn huis staat er nog steeds: de imposante Burcht Wedde. Vanaf dit kasteeltje wandel je zo naar de Giezelbaarg, de plek waar diezelfde drost in de zestiende eeuw een aantal heksen liet verbranden. Even bijkomen van deze indrukwekkende plek doe je bij Kopje Genieten.

 

7. Beachday bij de Sellingerbeetse

Westerwolde staat bekend om z’n bossen, maar wist je dat je ook gewoon een dagje naar het strand kunt? Neem je badhanddoek en picknickmand mee en strijk neer op het zandstrand bij ‘De Beetse’, een plas die ontstaan door zandwinning. En vergeet je niet in te smeren hè? 

Wil je meer verhalen lezen over Westerwolde? Kijk dan op: https://treinvolverhalen.nl/op-weg-door-westerwolde/

Volgend artikel

Creëer je eigen verhaal!

Koop e-ticket

Lees een ander artikel

Copyright Arriva 2023

Cookies

Wij gebruiken functionele, analytische en tracking cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om jouw ervaring op onze website te verbeteren en om je van relevante advertenties te voorzien. Klik hier voor meer informatie.