28 september 2021

De archeologische opgraving bij Adorp

Verhalen over Fryslân & Groningen
Wie wel eens de trein instapt vanaf Groningen naar Roodeschool/Eemshaven of Delfzijl is het ongetwijfeld opgevallen: de archeologische opgraving direct aan het spoor bij Adorp.

Terwijl de treinen een paar keer per uur langs razen, onderzoeken de archeologen van MUG Ingenieursbureau een wierde uit de Romeinse tijd. Deze wierde werd uiteindelijk een weiland. Wierdebewoners legden deze kunstmatige heuvels aan om zichzelf en vee te beschermen tegen hoogwater.

In opdracht van de provincie Groningen werkt BAM Infra aan een doorfietsroute tussen Winsum en Groningen. Naast het fietspad legde zij een sloot aan. Deze snijdt precies het rijksmonument af. Eerst werd er grondig archeologisch onderzoek verricht naar de bodem. Dit zorgde voor uitzonderlijk veel vondsten!

Opgravingsleider en archeoloog André Pleszynski van MUG Ingenieursbureau geloofde zijn ogen niet: ‘Ik verwacht dat ik dit maar één keer in mijn leven meemaak”. Mantelspelden van Romeinse soldaten, scherven aardewerk, botmateriaal en andere unieke vondsten werden dagelijks veilig gesteld in dit gebied. De wierde is waarschijnlijk 230 meter lang en werd laagsgewijs verdiept. Dit zorgde voor een rijkdom aan wetenschappelijke kennis over de afzonderlijke gebruiksperioden en de voedseleconomie van de wierdebewoners.


Nieuwsgierig? Op de website www.mug.nl is veel informatie gepubliceerd.

Volgend artikel

Creëer je eigen verhaal!

Koop e-ticket

Lees een ander artikel

Copyright Arriva 2023

Cookies

Wij gebruiken functionele, analytische en tracking cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om jouw ervaring op onze website te verbeteren en om je van relevante advertenties te voorzien. Klik hier voor meer informatie.