22 juli 2022

Arriva heet je welkom bij Arcadia

Verhalen over Arriva

Stel je zit in een trein, bus of op de fiets en in plaats van je telefoon te pakken en bijvoorbeeld een podcast te beluisteren, doe je even helemaal niks. Je kijkt om je heen naar het landschap. Kijk eens goed naar wat je ziet. En stel je eens voor hoe dat landschap eruit zou kunnen zien over 10 jaar, of over 50 jaar. Wat zou jouw rol daarin kunnen zijn? Kortom, wat je vandaag doet, wat betekent dat voor de wereld van morgen?

In deze driedelige podcastserie “Arriva heet je welkom bij Arcadia” stellen wij steeds dezelfde vraag: Wat je vandaag doet, wat betekent dat voor de wereld van morgen? Als partner van Arcadia werken we samen aan deze doelstelling. Lees hier meer over op: www.arriva.nl/arcadia. Met deze podcast serie hopen we je aan het denken te zetten over wat jij kan betekenen voor de wereld van vandaag én van morgen.


Aflevering 1: BOSK

“Wat we hier aan het doen zijn is nog nooit eerder gedaan op de wereld. Er trekt een bos door de stad. Een prachtige titel voor een sprookje.”

Kunstenaar en landschapsarchitect Bruno Doedens denkt bij alles wat hij doet veel na over de vraag hoe het landschap er in de toekomst uit ziet en wat onze rol daarin is. Bijvoorbeeld als hij met een groep van meer dan 80 vrijwilligers, 100 dagen lang, een bos van 1200 bomen door de binnenstad Leeuwarden laat wandelen.

Onderwerpen die in de podcast besproken worden zijn:

  • “Een onmogelijk project”. Hoe is dat Bosk ooit in gang gezet?
  • “Als bomen kunnen wandelen kunnen wij ook veranderen” Wat bedoelt Bruno daarmee?
  • Welke verhalen zijn tijdens Bosk ontstaan? Wat gaan we hier in de toekomst van merken?

 

Aflevering 2: Paradystersyl

Tijdens de 100 dagen van Arcadia nemen jonge makers jou mee naar hun ‘Arcadia-to-be’. Ze laten je zien wat hen bezighoudt en hoe het beter kan, met eigenzinnige projecten die ze zelf ontwikkeld hebben.

Projectleider van Broei, Tamara Schoppert, neemt ons mee naar Paradystersyl, waar 7 jonge makers een voorstelling gemaakt hebben om ons wakker te schudden: We moeten wat doen om de aarde te redden. Volgens Sybrich van Hulst, een van de makers, zou het al goed zijn als iedereen een klein stapje doet, want dan kunnen we ergens komen. Als we niks doen gaat het sowieso verkeerd. Ze maakten een aangrijpende voorstelling, waar aan het einde toch een sprankje hoop gloort.

Voor Tamara Schoppert is het belangrijk om jonge makers de kans te geven om op een professionele manier kunst te maken, met hulp van gevestigde professionals. Want creativiteit en maken zijn verschrikkelijk belangrijk voor de toekomst. Ze wil jongeren een stem geven.

Aflevering 3: Het verdriet van de Zuiderzee

 

Het Verdriet van de Zuiderzee is de succesvolle muziektheatervoorstelling die in augustus en september van dit jaar werd gespeeld op de prachtige locatie van het Oudemirdumklif. Het publiek kwam uit het hele land kijken naar dit verhaal over wat er verloren ging door de aanleg van de afsluitdijk.

Met schrijver en regisseur Geert Lageveen kijken we terug op de voorstelling en de geschiedenis erachter. Hij wilde iets maken wat midden in deze tijd staat, door te kijken naar het verleden. Want als we niet weten waar we vandaan komen, weten we ook niet waar we naartoe moeten. 

Wat hem trof was dat veel vissers meewerkten aan de aanleg van de afsluitdijk, waarmee ze in feite hun eigen ondergang bespoedigden. Dat is volgens hem de kern van de mensheid, die niet verder vooruit kan kijken dan een paar jaar. Lageveen hoopt dat kunst (en dus ook deze voorstelling) ertoe bij kan dragen dat we ons best doen om toch verder te gaan kijken.

Benieuwd naar meer verhalen? Lees dan ook het verhaal over Westerwolde: https://treinvolverhalen.nl/op-weg-door-westerwolde/.

Volgend artikel

Creëer je eigen verhaal!

Koop e-ticket

Lees een ander artikel

Copyright Arriva 2023

Cookies

Wij gebruiken functionele, analytische en tracking cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om jouw ervaring op onze website te verbeteren en om je van relevante advertenties te voorzien. Klik hier voor meer informatie.